Το αυθεντικό έργο τέχνης που έγινε το εξώφυλλο για το "Flirtin' With Disaster" των Molly Hatchet πουλήθηκε για 6 εκατομμύρια δολάρια

Το "Dark Kingdom", ο εμβληματικός πίνακας του Frank Frazetta.

BREAKING
 

Το "Dark Kingdom", ο εμβληματικός πίνακας του Frank Frazetta.

Του Ηλία Σελιμά

Αυτός που χρησίμευσε ως εξώφυλλο του άλμπουμ Flirtin' With Disaster των Molly Hatchet το 1979, πωλήθηκε στο Heritage Auctions την περασμένη εβδομάδα έναντι του ποσού ρεκόρ των 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Flirtin' With Disaster αποτέλεσε κορυφαία στιγμή του southern hard rock και ορόσημο για το συγκρότημα, καθώς κατατάσσεται ως το best seller LP τους με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια στις ΗΠΑ. Τραγούδια όπως το ομότιτλο κομμάτι και το "Whiskey Man" είναι βασικά στοιχεία στο έργο του συγκροτήματος, αλλά μέρος της επιτυχίας του LP μπορεί σίγουρα να αποδοθεί στο αριστουργηματικό artwork του Frazetta, το οποίο απεικονίζει έναν βαριά οπλισμένο πολεμιστή να στέκεται πάνω σε έναν σωρό από οστά.

Παρόλο που το έργο συνδέεται περισσότερο με τους Molly Hatchet, το "Dark Kingdom" χρησίμευσε για πρώτη φορά ως εξώφυλλο του μυθιστορήματος Dark Crusade του Karl Edward Wagner το 1976. Η τιμή πώλησης των 6 εκατομμυρίων δολαρίων είναι η υψηλότερη του είδους της φανταστικής τέχνης και του καταλόγου του Frazetta, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του, το "Egyptian Queen", το οποίο έπιασε 5,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του 2019. Άλλα έργα του Frazetta που συγκέντρωσαν επταψήφια ποσά περιλαμβάνουν το "Death Dealer VI" (1,79 εκατομμύρια δολάρια το 2018), το "A Princess of Mars" (1,2 εκατομμύρια δολάρια το 2020) και το "At the Earth's Core" (1,075 εκατομμύρια δολάρια το 2016).

"Είναι εξαιρετικά σπάνιο κάθε φορά που ένα έργο τέχνης που θεωρείται παγκοσμίως το καλύτερο σε οποιοδήποτε είδος γίνεται διαθέσιμο στην ελεύθερη αγορά", δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Heritage Auctions Todd Hignite. "Είμαστε ενθουσιασμένοι - και υπερήφανοι - που το σημερινό αποτέλεσμα-ρεκόρ αντανακλά αυτό το καθεστώς για αυτή την άμεσα αναγνωρίσιμη εικόνα, η οποία έχει καεί στη συνείδηση πολλών γενεών οπαδών του Frazetta".

Το "Dark Kingdom" δεν ήταν η πρώτη ή μοναδική συνεργασία του Frazetta με τους Molly Hatchet. Το πρωτότυπο "Death Dealer" του κοσμούσε το εξώφυλλο του ομώνυμου ντεμπούτου του συγκροτήματος το 1978, και ο πίνακας του "Conan the Conqueror" χρησίμευσε ως εξώφυλλο του τρίτου άλμπουμ τους, το Beatin' the Odds του 1980. Ο Frazetta - ένας παραγωγικός καλλιτέχνης εξώφυλλων κόμικς και paperback βιβλίων που συχνά αναφερόταν ως ο "Νονός της Φανταστικής Τέχνης" - έδωσε επίσης εξώφυλλα για άλμπουμ για καλλιτέχνες όπως οι Nazareth, ο Yngwie Malmsteen και οι Wolfmother πριν πεθάνει το 2010.

BREAKING MUSIC